Πώς βρήκες το δημοσίευμα εκείνο που αναφερόταν, ο,τι θα έκλειναν τόσα θέατρα; Τι σκέφτηκες εκείνη τη στιγμή που το διάβαζες;
«Τροφή για σκέψη», όπως λέει και ένας φίλος…
Τι σημαίνει για σένα θέατρο;
Θέατρο σημαίνει συνεργασία. Πιστεύω στο ολιστικό θέατρο, όπου όλα τα εκφραστικά μέσα συναντώνται και μπλέκονται άρρηκτα μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα πολύ στιβαρό αποτέλεσμα. Το Θέατρο είναι οι άνθρωποι που το απαρτίζουν, είναι η προσπάθεια, η αγωνία, τα ξενύχτια, τα γέλια, οι συμφωνίες και οι διαφωνίες, οι προκλήσεις που θέτουμε ο ένας στον άλλον. Το θέατρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, επειδή ακριβώς απαρτίζεται από ανθρώπους. Φέρνουμε τα προτερήματα και τα ελαττώματά μας μέσα σε αυτό και έτσι, κάθε φορά, πραγματοποιείται μια καινούρια χημική αντίδραση. Θέατρο σημαίνει έκπληξη, μεταμόρφωση, σκληρή δουλειά. Το θέατρο είναι τρένο που μας ταξιδεύει .
Τι ακριβώς κάνει ο δημιουργός φωτισμών μιας θεατρικής παράστασης;
«Ντύνει» την παράσταση με φως, λέει την ιστορία χρησιμοποιώντας, ως εκφραστικό μέσο, το φως. Σε ρεαλιστικές παραστάσεις οι φωτισμοί υποδηλώνουν τη μέρα, τη νύχτα, τον εσωτερικό ή τον εξωτερικό χώρο… Σε μη ρεαλιστικές παραστάσεις το φως μπορεί να υποδυθεί πιο περίπλοκους ρόλους, να «συνομιλήσει» με τους ηθοποιούς, να υπογραμμίσει τα συναισθήματα και τις δραματικές καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται. Πρωταρχικός στόχος του φωτός είναι να υπηρετήσει το έργο. Φανερώνει, εξαφανίζει ή μεταμορφώνει τον σκηνικό χώρο, κατευθύνει την προσοχή του κοινού. Το φως είναι ένας πολύ ισχυρός θεατρικός κώδικας, δημιουργεί κόσμους. Ο σχεδιασμός φωτισμών εμπεριέχει στοιχεία δραματουργίας, δεν είναι ένα τυχαίο στοίβαγμα εικόνων. «Ζωγραφίζουμε» τη σκηνή με φως. Οι φωτισμοί έχουν δυναμικό χαρακτήρα και εσωτερικό ρυθμό. Στον φωτισμό, μεγάλη σημασία έχει το τι βλέπαμε πριν και τι θα δούμε μετά. Κινητήριος δύναμη είναι η έμπνευση, αλλά μετά απαιτείται μεθοδολογία προκειμένου να υπηρετηθεί η σκοπιμότητα του εκάστοτε concept. Ο σχεδιαστής φωτισμών, λοιπόν, θα πρέπει να διαβάσει το έργο, να συνεισφέρει στην κεντρική ιδέα και τους στόχους της παράστασης και να συνεργαστεί στενά με τους υπόλοιπους συντελεστές. Παράλληλα, οφείλει να εξελίσσεται και να μην επαναπαύεται. Υπάρχει πάντα κάτι καινούριο να μάθεις και πάντα κάτι παλιό να βελτιώσεις….
Κάθε φορά που σου γίνεται πρόταση για να φωτίσεις μία παράσταση ποια τα συναισθήματα;
Ενθουσιασμός και ανυπομονησία κυρίως. Από τη στιγμή που θα διαβάσω το κείμενο και θα κάνω και την πρώτη κουβέντα με τον σκηνοθέτη, αρχίζω να φαντάζομαι το έργο μέσα στο μυαλό μου και να σχηματίζω εικόνες. Κάθε παράσταση είναι και ένα νέο, μοναδικό δημιουργικό ταξίδι. Ξεκινάω κάθε τέτοιο ταξίδι με την ίδια λαχτάρα και περιέργεια, σαν να μην έχω ταξιδέψει ποτέ ξανά.
Πόσες παραστάσεις μέχρι στιγμής έχεις φωτίσει και τι θα ήθελες να κάνεις στο μέλλον;
Δεν το βλέπω ποσοτικά, οπότε δεν μπορώ να απαντήσω με κάποιον αριθμό. Δείγμα της δουλειάς μου μπορείτε να βρείτε στο www.creativelighting.gr Όσον αφορά στο μέλλον, θα ήθελα να συνεχίσω να αντλώ έμπνευση από το περιβάλλον μου, να συνεχίσω να διασταυρώνομαι με ενδιαφέροντες ανθρώπους, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε όμορφες ιδέες και, φυσικά, να συνεχίσω να ασκώ αυτό το επάγγελμα με το ίδιο κέφι, μεράκι και αφοσίωση.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να στηθεί φωτιστικά μια παράσταση;
Από 2 ημέρες μέχρι ολόκληρες εβδομάδες. Είναι μια εξίσωση με πολλές μεταβλητές. Εξαρτάται από το μέγεθος της παραγωγής. Όλα ξεκινούν από το τι θέλουμε να κάνουμε, ποιο είναι το concept και η πολυπλοκότητα της παράστασης . Το φως συνδέεται πολύ άμεσα με τα σκηνικά. Αν τα σκηνικά είναι πολυμορφικά, αν γίνονται πολλές σκηνικές αλλαγές, αν υπάρχουν πολλά διαφορετικά επίπεδα και είδη δράσης, όλα αυτά θα επηρεάσουν τον χρόνο που χρειάζεται . Μετά έρχεται το τι τεχνικός εξοπλισμός υπάρχει στη διάθεση μας, ο όγκος του, αλλά και οι δυνατότητές του. Δεν κάνουν όλα τα φώτα την ίδια δουλειά. Σημαντικό ρόλο παίζει και το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό, οι άμεσοι συνεργάτες σου, οι ηλεκτρολόγοι, οι τεχνικοί, οι προγραμματιστές. Όσο πιο καταρτισμένοι και γνώστες είναι τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα γίνει η δουλειά.
Πού μπορούμε να δούμε δουλειά σου;