Η συμμετοχή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018.
Το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 η είσοδος στις δράσεις και εκθέσεις θα είναι ελεύθερη από τις 18.00 μέχρι τις 23.00.
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018, με θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», με ένα σύνθετο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια έκθεση, δύο περφόρμανς και μια καλλιτεχνική δράση σε συνεργασία με το TEDxAthens, που εντάσσονται στην θεματική αυτής της χρoνιάς.
Συνεργασία με το ARC FOR DANCE FESTIVAL
ARC_hitects
19 Μαΐου 2018
Στέλιος Τσάτσος, στις 18.00
Ιωάννης Μανταφούνης, στις 21.00
To ΕΜΣΤ συνεργάζεται με το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL και προτείνει για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων δύο νέα site-specific έργα των κκ Στέλιου Τσάτσου (19. 05 στις 18.00) και Ιωάννη Μανταφούνη (19/05 στις 21.00), υπό τον τίτλο ARC_hitects. Οι καλλιτέχνες ερευνούν τα ρευστά όρια ανάμεσα στον χορό και την performance, τις αλληλεξαρτώμενες κινήσεις θεατών και καλλιτεχνών και την εξέλιξη των κινήσεων αυτών σε σχέση με το ίδιο το σώμα του μουσείου-οργανισμού στις πραγματικές και συμβολικές διαστάσεις του.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους.
Συνεργασία με το Δημοτικό Ίδρυμα “Μουσείο Κώστα Τσόκλη”
19 Μαΐου – 1 Ιουλίου 2018
Εγκαίνια 19 Μαΐου, στις 20.00
Το ΕΜΣΤ εγκαινιάζει το νέο του πρόγραμμα «Εντός – Εκτός» που έχει ως στόχο να γνωρίσει στο κοινό της πρωτεύουσας τη δραστηριότητα μικρότερων Μουσείων της επικράτειας. Αυτό το πρόγραμμα που θα αποτελέσει τη γέφυρα δια-σύνδεσης τους με το Εθνικό Μουσείο μέσα από αμφίδρομες δράσεις, ξεκινά με τη συνεργασία με το Δημοτικό Ίδρυμα “Μουσείο Κώστα Τσόκλη” που διανύει ήδη τον όγδοο χρόνο λειτουργίας του στο νησί της Τήνου. Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018, μεταφέρονται στο ΕΜΣΤ, μια επιλογή από τεκμήρια και έργα του Κώστα Τσόκλη, με στόχο να τιμήσουν τον ιδρυτή του Μουσείου στην Τήνο και να υπενθυμίσουν τη σημαντική τομή που επέφερε στη σύγχρονη τέχνη η “Ζωντανή Ζωγραφική”, τεχνική που επινόησε στα μέσα της δεκαετίας του’80 ο πρωτοπόρος και διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης συνδυάζοντας την ηλεκτρονική εικόνα με τη ζωγραφική.
Ο Κώστας Τσόκλης λέει για την έκθεση:
«Υπάρχουν έργα αδελφοκτόνα.
Και υπάρχουν έργα πατροκτόνα.
Και είναι εκείνα που ρίχνουν τη σκιά της λαμπρότητάς τους στα άλλα έργα του καλλιτέχνη και είναι αυτά που η φήμη τους ξεπερνά τη διασημότητα του δημιουργού τους. Τα λίγα έργα που εκθέτω στο ΕΜΣΤ (ευχαριστώντας το για τη τιμή που κάνει στο Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη στη Τήνο, φιλοξενώντας το για ένα διάστημα στο πλαίσιο της Ημέρας των Μουσείων) ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες.
Είναι τέκνα πολυμελών οικογενειών που κατάφεραν να ξεχωρίσουν, χάρη στην απλότητα και την αμεσότητά τους. Έργα που δεν χρειάζονται εξηγήσεις, έργα εικαστικά, μονολεκτικά. Έργα – γεγονότα.» Κώστας Τσόκλης, Μάιος 2018
Συνεργασία με το TEDxAthens
Ηyper Realities – Benjamin Von Wong
Έκθεση Φωτογραφίας
Φουαγιέ
19.05 – 09.06.2018
Εγκαίνια 19.05 στις 20.00
Η πρώτη συνεργασία του TEDxAthens και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Tέχνης (ΕΜΣΤ) πλαισιώνεται από την έκθεση Hyper Realities του Benjamin Von Wong.
Με αφορμή την ομιλία του στις 2 Ιουνίου στο ΤEDxAthens στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο εικαστικός και φωτογράφος Benjamin Von Wong παρουσιάζει μια σειρά υπέρ-ρεαλιστικών φωτογραφιών που εστιάζουν στη προβολή κρίσιμων κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων, δημιουργώντας εικόνες που στοχεύουν να εμπνεύσουν και να ευαισθητοποιήσουν τον θεατή. Χρησιμοποιεί τη δύναμη των εικόνων του και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ως έναυσμα για διάλογο και προβληματισμό. Οι τρεις θεματικές που παρουσιάζονται στην έκθεση αφορούν στον αντίκτυπο της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον, στη διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων καθώς και στην αλόγιστη χρήση του πλαστικού στη καθημερινότητα μας. Ταυτόχρονα, μέσα από μια σειρά βίντεο αποκαλύπτει την έρευνα, το σχεδιασμό και τις τεχνικές πίσω από τις φωτογραφίες του, τις οποίες οι άνθρωποι συχνά θεωρούν ότι προκύπτουν μέσω ψηφιακής επεξεργασίας.
Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 19 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 9 Ιουνίου 2018.
Στην εναλλακτική σκηνή του TEDxAthens στις 2 Ιουνίου, το ΕΜΣΤ θα παρουσιάσει το διαδραστικό πρόγραμμα Face Forward… into my home που ξεκίνησε το 2017 και υλοποιήθηκε από το Μουσείο με την στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά την παρουσίαση του προγράμματος θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συμμετέχοντες και τους συντελεστές της έκθεσης.
Στις 18 και 19 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η είσοδος σε όλες τις δράσεις και τις εκθέσεις του ΕΜΣΤ θα είναι ελεύθερη.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
Aθήνα, 117 43
Τηλ: 211 1019000 – 99