Κάθε μέρα του χρόνου σηματοδοτείται από εορτασμούς διαφόρων πραγμάτων και στις 30 Μαρτίου έχουμε την ευχάριστη ευκαιρία να γιορτάσουμε την Ημέρα Μολυβιού (National Pencil Day για την Αμερική). Το μολύβι, ένα απλό αλλά απαραίτητο εργαλείο τόσο στην τέχνη όσο και στην καθημερινή μας ζωή, έχει μια συναρπαστική ιστορία που αξίζει να αναγνωριστεί.
Το ξύλινο μολύβι, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, οφείλει την εφεύρεσή του στον Hymen L. Lipman. Όταν δημιούργησε αυτό το όργανο γραφής, χαιρετίστηκε ως μια πρωτοποριακή εξέλιξη που διευκόλυνε σημαντικά τις εργασίες γραφής και σχεδίασης.
Η μαζική παραγωγή μολυβιών ξεκίνησε στην Ευρώπη γύρω στο 1622 και μέχρι το 1812, τα πρώτα μολύβια κατασκευάστηκαν στην Αμερική. Ωστόσο, ήταν στις 30 Μαρτίου 1858 που καταχωρήθηκε επίσημα η πρώτη πατέντα για το σύγχρονο μολύβι με γόμα.
Όταν σκεφτόμαστε τα μολύβια, συχνά μας έρχεται στο μυαλό το κλασικό κίτρινο χρώμα. Ενώ τα κίτρινα μολύβια είναι πράγματι δημοφιλή, τα μολύβια μπορούν να βρεθούν σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων. Είναι ενδιαφέρον ότι περίπου το 75% των μολυβιών που παράγονται είναι κίτρινα.
Οι δυνατότητες των μολυβιών είναι αρκετά εντυπωσιακές. Ένα μόνο μολύβι μπορεί να γράψει εκπληκτικές 45.000 λέξεις ή να σχεδιάσει μια γραμμή που εκτείνεται σε απίστευτο μήκος 35 μιλίων. Επιπλέον, τα μολύβια έχουν τη μοναδική ικανότητα να γράφουν κάτω από το νερό και είναι κατάλληλα ακόμη και για χρήση σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, καθιστώντας τα πολύτιμα εργαλεία στις αμερικανικές και ρωσικές διαστημικές αποστολές. Σε αντίθεση με τα στυλό, τα μολύβια μπορούν να γράφουν και στις δύο πλευρές, παρέχοντας πρόσθετη ευκολία στους χρήστες.
Το βασικό συστατικό της άκρης ενός μολυβιού είναι ο μη τοξικός γραφίτης, ενώ το ξύλινο περίβλημα είναι συνήθως κατασκευασμένο από κέδρο. Το κίτρινο χρώμα που σχετίζεται με τα περισσότερα μολύβια συνδέεται ιστορικά με τη βασιλική εξουσία και τον σεβασμό, προσθέτοντας ένα στοιχείο βασιλικής ατμόσφαιρας σε αυτά τα ταπεινά όργανα γραφής.
Τα μολύβια διαβαθμίζονται με βάση τη σκληρότητά τους και την απόχρωση του μαύρου που παράγουν. Το μολύβι #2 είναι το πιο συνηθισμένο, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε μολύβια #1, #2,5, #3 και #4 για να καλύψετε διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες.
Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, πολλές αξιόλογες προσωπικότητες έχουν επιδείξει το θαυμασμό τους για τα μολύβια. Ο Τζον Στάινμπεκ, ο διάσημος συγγραφέας, ήταν παραγωγικός χρήστης, χρησιμοποιώντας περίπου 60 μολύβια την ημέρα. Βασίστηκε σε πάνω από 300 μολύβια για να ολοκληρώσει το αριστούργημά του “Ανατολικά της Εδέμ”. Ο Τόμας Έντισον, ο λαμπρός εφευρέτης, είχε ένα μολύβι κατά παραγγελία από την EaglePencils με μοναδικές προδιαγραφές προσαρμοσμένες στις προτιμήσεις του. Παρομοίως, ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, ο διάσημος συγγραφέας, προτιμούσε τη γραφή με μολύβι και έγραφε επιμελώς τα έργα του πολλές φορές ξανά χρησιμοποιώντας αυτό το κλασικό εργαλείο. Ακόμη και καλλιτέχνες όπως ο Βίνσεντ βαν Γκογκ προτιμούσαν τα μολύβια Faber για την ανώτερη ποιότητά τους.
Στον κόσμο της ψυχαγωγίας, ο Johnny Carson είχε ειδικά κατασκευασμένα μολύβια στο γραφείο του στο πλατό του Tonight Show, τα οποία διέθεταν γόμες και στις δύο άκρες για να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Και μιλώντας για γόμες, ο Roald Dahl, ο διάσημος Βρετανο-Νορβηγός συγγραφέας βιβλίων, διηγημάτων και θεατρικών έργων, χρησιμοποιούσε αποκλειστικά κίτρινα μολύβια για τις συγγραφικές του προσπάθειες.
Την Ημέρα του Μολυβιού, ας αφιερώσουμε μια στιγμή για να απομακρυνθούμε από τους υπολογιστές μας και να αγκαλιάσουμε την απλότητα και τη γοητεία της γραφής με μολύβι. Είτε σκιτσάρετε, είτε δημιουργείτε, είτε σημειώνετε τις σκέψεις σας, η χρήση ενός μολυβιού μπορεί να είναι μια νοσταλγική και απελευθερωτική εμπειρία. Στην ψηφιακή εποχή, όπου συχνά βασιζόμαστε σε προγράμματα υπολογιστών για να γράψουμε, η Ημέρα Μολυβιού μας υπενθυμίζει τη χαρά και την ευκολία που προέρχεται από τη διαχρονική πράξη του να βάζεις το μολύβι στο χαρτί. Έτσι, αρπάξτε ένα μολύβι και αφήστε τη δημιουργικότητά σας να ρέει!
Cover Artwork: /Jennifer Maestre