“Πουλάμε ένα όνειρο στον μέσο Χαμένο”. Μπορεί ο τίτλος να φαντάζει clickbait αλλά στην πραγματικότητα είναι τα λόγια του “εμπνευστή” του Fyre Festival που με δόλιους τρόπους κατάφερε να αποσπάσει τεράστια ποσά, τόσο από “επενδυτές” όσο και ανθρώπους που αγόρασαν ένα εισιτήριο για να ζήσουν μία και και καλά μοναδική εμπειρία, το τι έζησαν αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Η ατάκα αυτή δηλώνει και το σκεπτικό του διοργανωτή.
Το Ντοκιμαντέρ με τίτλο “Το φιάσκο Fyre Festival” που προβάλλεται στο Netflix εμβαθύνει μέσα από μαρτυρίες τόσο εργαζομένων όσο και αγοραστών των εισιτηρίων, για τα όσα βίωσαν από ένα πολλά υποσχόμενο φεστιβάλ που τελικά ήταν ένα μία από τις μεγαλύτερες απάτες του 2017.
Πάντως οι μόνοι που πληρώθηκαν ήταν οι Celebrities – μοντέλα Influencers.
Αυτό που πρέπει, όλους μας, να μας ενεργοποιήσει για να μην πέσουμε θύματα επιτήδειων δεν είναι μόνο η παρθένα παρουσία κάποιου διοργανωτή γιατί αυτό σαφώς δεν το γνωρίζουμε εξαρχής και δεν θα ήταν δίκαιο και για ανθρώπους που έχουν πραγματικό όραμα, αλλά να συνδυάζουμε πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, έρευνα για τον διοργανωτή, σχόλια από προηγούμενες εκδηλώσεις αν και εφόσον έχει, αναζήτηση του ονόματος του μήπως και συνδέεται με κάποια ανάλογη απάτη κ.ο.κ.
Προς διοργανωτές: όπως αναφέρεται και στο ντοκιμαντέρ, το θέμα δεν είναι να γεμίσετε με περισσότερα ψέμματα εκείνους που εμπιστεύτηκαν το προϊόν σας αλλά να λέτε πάντα την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι. Η μη απάντηση, το γαϊτανάκι ευθυνών και τα ψέμματα δηλώνουν ενοχή. Αναφερόμαστε κυρίως σε εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν και δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την επιστροφή του αντιτίμου.