Ο Παύλος Διονυσόπουλος, γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Pavlos γεννήθηκε το 1930 στα Φιλιατρά. Έφυγε από τη ζωή το 2019 στην Αθήνα, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά σπουδαίων και ευφάνταστων έργων τέχνης.
Μια από τις σημαντικότερες δημιουργίες του είναι το Grand Bar, ένα γλυπτό μεγάλης κλίμακας που φιλοτέχνησε ο Pavlos το 1991. Αυτό το μνημειώδες έργο περιλαμβάνει 136 μπουκάλια και ποτήρια από χαρτί αφίσας, τοποθετημένα σε τέσσερα ξύλινα ράφια τοποθετημένα σε ένα ξύλινο πάνελ. Το ίδιο το πάνελ είναι διακοσμημένο με ζωγραφισμένα ή χαραγμένα μπουκάλια, προσθέτοντας στη συνολική αισθητική έκκληση του έργου τέχνης. Όλα αυτά τα στοιχεία περικλείονται σε ένα πλεξιγκλάς πάχους 1 cm, διαστάσεων 300 x 202 x 20 cm.
Το Grand Bar είναι το μεγαλύτερο έργο του Παύλου, και είναι πραγματικά ένα θέαμα που αξίζει να δείτε έστω και μέσω φωτογραφιών. Είχαμε το προνόμιο να το ζήσουμε από κοντά και να θαυμάσουμε το υπέροχο έργο αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Mamush Art Gallery στην Κηφισιά που μας έδωσε αυτή την ευκαιρία. Το έργο τέχνης δεν εκτίθεται επί του παρόντος στην γκαλερί, αλλά μπορεί να προβληθεί κατόπιν ραντεβού για συλλέκτες που ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν.
Το καλλιτεχνικό όραμα και η επιδέξια εκτέλεση του Παύλου έχουν αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στον κόσμο της τέχνης. Η κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει και να γοητεύει τις επόμενες γενιές.
Βιογραφία
Το 1947, ο Pavlos εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ακολούθησε το πάθος του για την τέχνη σπουδάζοντας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1949 έως το 1953. Το 1954 έλαβε υποτροφία από το γαλλικό κράτος και ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας παραμονής του, παρακολούθησε μαθήματα στην Ακαδημία Grande Chaumiere και εξερεύνησε την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1955, εργάστηκε στη διαφήμιση και το θέατρο, σχεδιάζοντας σκηνικά για διάφορες παραγωγές.
Το 1958, ο Pavlos έλαβε υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. και επέστρεψε στο Παρίσι, όπου άνοιξε το δικό του εργαστήριο και εγκαταστάθηκε μόνιμα. Είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως ο Raymond Haynes, ο Cesar, ο Giacometti, ο Calder, ο Dubuffet και ο Pierre Restany.
Η καλλιτεχνική του πορεία απογειώθηκε το 1964, όταν παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Galerie J στο Παρίσι. Στη συνέχεια παρουσίασε το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Αμερική. Το 1972 οργανώθηκε αναδρομική έκθεση του έργου του στο Kunstverein στο Ανόβερο και το 1997 στη Σχολή Καλών Τεχνών (Εργοστάσιο) στην Αθήνα. Συμμετείχε επίσης σε διάφορες ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις, μεταξύ των οποίων τα Σαλόνια του Παρισιού, η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1958, η Μπιενάλε του Παρισιού το 1965 και το 1978, η Μπιενάλε της Βενετίας το 1980 και τα Ευρωπάλια το 1982.
Το έργο του Παύλου (Pavlos) είναι έντονα επηρεασμένο από τις έννοιες του Νέου Ρεαλισμού και της Pop Art. Δημιουργεί μοναδικές συνθέσεις συναρμολογώντας κομμένες λωρίδες από αφίσες και μεταλλικό σύρμα, με γραβάτες, σακάκια, παλτά και πουκάμισα κρεμασμένα σε καρέκλες, κρεμάστρες ή τοίχους, καθώς και κουρτίνες, δέντρα, κολόνες, νεκρές φύσεις, τοπία, θάλασσες και χωράφια. Η αλληλεπίδραση των χρωμάτων και ο τρόπος συγκόλλησης των υλικών δημιουργεί μια ξεχωριστή εντύπωση και αποτέλεσμα.
Πηγή για τα βιογραφικά στοιχεία από την ιστοσελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης.