Φωτογραφίες: George Alexandrakis Photography
Οι Metallica υπήρξαν αφορμή για την ενασχόλησή του με τη metal σκηνή.
Ο Phil Dellas σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και παράλληλα με τις σπουδές του δημιουργεί το death metal συγκρότημα «Myth of a life». Ήδη έχουν κυκλοφορήσει το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο «She Who Invites», ενώ στα τέλη του νέου έτους έτος αναμένεται το δεύτερο.
Για τις επιρροές του, τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τη metal αλλά και τα επερχόμενα σχέδιά του μίλησε στο CITY CODE, στην πρώτη του συνέντευξη στην Ελλάδα.
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη metal και ειδικά την death metal;
Καθώς μεγάλωνα, γύρω στα 12, ανακάλυψα τους Metallica και πήρα την πρώτη γεύση για το τι είναι metal. Η έκθεσή μου στους Metallica επηρέασε τη ζωή μου τόσο καλλιτεχνικά, κοινωνικά όσο και προσωπικά. Με ενέπνευσαν και έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στο να ονειρευτώ τους στόχους μου. Αργότερα, στην εφηβεία, ανακάλυψα και άλλα γκρουπ, όπως οι Slipknot, In Flames, Cannibal Corpse, Behemoth και Lamp of God. Μέσω αυτών αποφάσισα ότι η deathmetal και η πιο ακραία metal είναι το είδος που ήθελα να δημιουργήσω.
Πώς επηρέασαν οι μουσικές σου σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, να ασχοληθείς με την metal;
Ερχόμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ για να σπουδάσω μουσική είχα ήδη σχεδιάσει να αρχίσω την πορεία μου στη metal. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, η Αγγλία ήταν για μένα μια απόδραση από την Ελλάδα. Εκπροσωπούσε ένα μέρος όπου θα μπορούσα να βρω ομοϊδεάτες ανθρώπους και μουσικούς για να μπορέσω να δημιουργήσω το δικό μου γκρουπ.
Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο γιατί το να σπουδάζεις μουσική στο πανεπιστήμιο ήταν ακαδημαϊκά κατευθυνόμενο (αναθέσεις εργασιών, έρευνα κ.τ.λ.) και αυτό αρχικά με απογοήτευσε γιατί το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν πιο πρακτικό κομμάτι της μουσικής, η «εκτέλεση» κομματιών.
Ωστόσο, κοιτώντας το παρελθόν, το κύριο στοιχείο που έμαθα από τις σπουδές μου ήταν να κοιτάζω τα πράγματα πιο σφαιρικά και πιο ανοιχτά και όχι μέσα από ένα συγκεκριμένο πεδίο.
Κυκλοφορήσατε το πρώτο άλμπουμ μέσω της ελληνικής δισκογραφικής εταιρείας Sleaszy Rider Records. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τις πωλήσεις CD ακόμη και σε πιο mainstream είδη μουσικής. Υπάρχει κάποια διαφορά με τη metal;
Αυτό που λες είναι αλήθεια. Οι πωλήσεις των CD στη μουσική βιομηχανία ήταν πάντα χαμηλές, με τις δισκογραφικές να προσπαθούν να βρουν τρόπους να κάνουν τα προϊόντα τους πιο ελκυστικά (κασετίνες με dvd κ.λπ.) σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Αυτό είναι λίγο-πολύ ίδιο και με τις δισκογραφικές στη metal σκηνή.
Ωστόσο το διαφορετικό είναι ότι οι θαυμαστές θα κάνουν περισσότερες από μία προσπάθειες για να στηρίξουν την μπάντα, αγοράζοντας το CD ή και τα εμπορεύματα σε σύγκριση με τον μέσο ακροατή της πιο mainstream σκηνής.
Υπάρχει κάποιο συγκρότημα της death σκηνής με το οποίο θα επιθυμούσες να συνεργαστείς;
Θα ήταν τεράστια τιμή για μένα να συνεργαστώ με όλες τις μπάντες που προανέφερα.
Κάποιος που δεν ακούει metal θεωρεί ότι όσα ακούει είναι απλώς κραυγές ή πιστεύει ότι το εν λόγω είδος υπηρετεί κάτι σκοτεινό, είναι ένα στερεότυπο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα ή πώς ακριβώς το αισθάνεσαι εσύ;
Στερεότυπο! Όμως, είναι λογικό ως προς το γιατί οι άνθρωποι το επισημαίνουν: επειδή η κοινωνία έχει την τάση να απομονώνει και να αποκλείει κάτι που δεν κατανοεί ή δεν «ταιριάζει» με το «φυσιολογικό» ή τα ίδια πρότυπα που θέτει.
Προσωπικά, νομίζω ότι το ουρλιαχτό για τους άλλους είναι μια μορφή τέχνης που είναι πιο σχετική με τη μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων παρά μελωδιών. Συμβαίνει συχνά οι περισσότεροι άνθρωποι να θεωρούν ότι τα φωνητικά είναι πάντα μελωδίες. Ε δεν είναι…
Τι σου λένε στην Αγγλία και τι στην Ελλάδα όταν συστήνεσαι ως τραγουδιστής της metal; Υπάρχουν ομοιότητες στις δύο χώρες, υπάρχουν παρόμοια στερεότυπα;
Εξαρτάται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι άνθρωποι που έχουν επαφή με τη metal σκηνή, φυσικά και δεν εκπλήσσονται και δείχνουν ενδιαφέρον να ενημερωθούν σε βάθος γι’ αυτό που κάνω. Από την άλλη, οι άνθρωποι που δεν έχουν στενή επαφή με τη metal, είναι κομματάκι πιο δύσκολο να κατανοήσουν αυτό που κάνω. Ωστόσο πολλοί από αυτούς ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα. Αυτό ισχύει και για την Αγγλία και την Ελλάδα.
Τα επόμενα βήματά σου;
Λοιπόν, το πρώτο μας άλμπουμ με τίτλο «She Who Invites» κυκλοφόρησε τον Ιούνιο και εργαζόμαστε για τα επερχόμενα live και την προώθησή του σε όλη τη Βρετανία. Στις αρχές του 2017 ξεκινάμε την προετοιμασία demos για το νέο υλικό του επόμενου άλμπουμ μας.
FACEBOOK PAGE: Myth of a Life