Του Γιώργου Αλεξανδράκη
Οι ελέφαντες, αυτά τα ζώα με τη διεθνή φήμη, επιζητούν την προσοχή όλων μας, ώστε να μπορέσουν επιτέλους να ζήσουν ελεύθεροι στο φυσικό τους περιβάλλον.
Και έγινε παγκόσμιος ντόρος για τον ελέφαντα που επιτέθηκε σε άλλον ελέφαντα σε τσίρκο στη Ρωσία. Αν δεν υπήρχε το βίντεο και τα social media, δύσκολα θα πιστεύαμε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν τέτοια κατάπτυστα θεάματα με άγρια ζώα. Προσωπικά πίστευα πως όλες οι χώρες είχαν υιοθετήσει την αρχή «Κανένα τσίρκο με ζώα», αλλά τελικά έκανα λάθος. Η είδηση στα περισσότερα τηλεοπτικά μέσα καλύφθηκε με ένα σύντομο ρεπορτάζ: «Το ένα ζώο επιτέθηκε στο άλλο», και αυτό ήταν όλο. Έπαιξε η είδηση, περάσαμε στην επόμενη και ξεχάσαμε την προηγούμενη.
Αυτά τα βίντεο γίνονται viral, ο καθένας από εμάς γράφει τη δική του λεζάντα, και η ζωή συνεχίζεται… Η πραγματική, όμως, είδηση είναι πως, αν θέλουμε να σεβαστούμε τη φύση, είτε θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμα είτε απλώς δεν θα υπάρχει φύση, και κατ’ επέκταση άγρια ζωή, αφού θα την έχουμε καταστρέψει ολοκληρωτικά.
Λυπάμαι αν χαλάω το αφήγημα κάποιων μέσων, αλλά αυτή είναι η αλήθεια: όταν τα ζώα είναι σε αιχμαλωσία και αποτελούν μέρος ενός θεάματος που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει, βασανίζονται μέχρι να «εκπαιδευτούν». Στην πραγματικότητα, δεν εκπαιδεύονται, αλλά κακοποιούνται από τους εκπαιδευτές τους, εκτελώντας εντολές από φόβο προς το μεγαλύτερο θηρίο: τον άνθρωπο. Υποφέρουν βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της «εκπαίδευσης» και για την υπόλοιπη ζωή τους. Παραμένουν αλυσοδεμένα ή περιορισμένα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα, εκτεθειμένα πολλές φορές στον ήλιο ή κλεισμένα σε σκοτεινά κελιά μέχρι να βγουν στη σκηνή, όπου συνεχίζονται οι κακοποιήσεις. Είτε με ηλεκτροσόκ, είτε με βέργες ή βελόνες που, φυσικά, το κοινό δεν βλέπει πάντα.
Αν θέλετε να δείτε πώς «εκπαιδεύονται», κάντε κλικ σε κάποιο από τα βίντεο που υπάρχουν στο YouTube – αν φυσικά αντέχετε να τα παρακολουθήσετε.
( https://www.youtube.com/watch?v=jnTsYHPJ1pQ )
Η είδηση στα μέσα θα έπρεπε να ήταν: «Υπάρχουν ακόμα τσίρκα με ζώα; Συνεχίζουν να υπάρχουν τέτοιου είδους θεάματα;». Αυτό πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι, και να αφήσουμε επιτέλους τα άγρια ζώα ελεύθερα, εκεί που ανήκουν.
Σε κάποιες χώρες, όπως η Βολιβία, το Περού, η Κύπρος, η Κολομβία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Ελλάδα και άλλες είκοσι περίπου χώρες, τα τσίρκα με ζώα απαγορεύονται. Μακάρι να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλες χώρες στον πλανήτη.
Στο Άρθρο 12 του Νόμου 4039/2012 αναφέρεται, επίσης: «Απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα», και ισχύει για όλα τα ζώα.
Η απάντηση των «υπεύθυνων» ήταν πως τα δύο ζώα, λόγω COVID-19, είχαν καιρό να δουν τόσο πολλούς θεατές και ότι υπήρξε ζήλια μεταξύ τους. Φαντάζομαι πως θα ακολουθήσουν αυτά τα ψυχρά δελτία τύπου και φωτογραφίες που δείχνουν τα ζώα να «αισθάνονται χαρούμενα» για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Από την άλλη, κάποιοι θεατές έγραψαν στα social media ότι τα δύο ζώα τα τσιμπούσαν επί σκηνής με μυτερά άγκιστρα· υπάρχουν βίντεο που το αποδεικνύουν, όχι όμως εκείνο που προβλήθηκε στα περισσότερα μέσα.
Τα ονόματα που δίνονται στα άγρια ζώα, όπως στην προκειμένη περίπτωση Τζένη και Μάγδα, είναι για να αισθάνονται οι θεατές οικειότητα και να δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι τα φροντίζουν: «Είδες πόσο τα αγαπούν, τους δίνουν και ονόματα!» ή «Τα έσωσαν από τη λαθροθηρία» ή «σώθηκαν από κάποια καταστροφή». Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως βρίσκονται σε μια ακόμη χειρότερη κατάσταση, περικυκλωμένα από δυνάστες. Αντί να χρηματοδοτούνται προγράμματα προστασίας τους, επιδοτούνται ζωολογικοί κήποι, βιτρίνες ζώων και τσίρκα, λες και τα ζώα είναι προϊόντα. Οι ελέφαντες προϋπήρχαν στον πλανήτη για εκατομμύρια χρόνια χωρίς να έχουν ανάγκη ονομάτων.
Για όλα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να το θελήσουμε. Δεν υπάρχουν μόνο δύο επιλογές, όπως «λαθροθηρία ή τσίρκο», «τσίρκο ή ζωολογικοί κήποι» κτλ. Υπάρχει η ελευθερία και η προστασία της άγριας φύσης στο φυσικό της περιβάλλον. Θα το επιτύχουμε όταν σταματήσουμε να επισκεπτόμαστε τέτοιους χώρους.
Παρακολουθήστε και το βίντεο της PETA για να κατανοήσετε πολλά περισσότερα. https://www.youtube.com/watch?v=2NyjZMIj6tM
Photo Cover: Anna Langova